Teller

vrijdag 15 oktober 2010

De biografie van : Coco Chanel

Gabrielle 'Coco' Chanel , oprichtster van modehuis Chanel was geen gewone dame. Een tikje gek maar geniaal. Ze had best een zwaar leven omdat ze haar moeder verloor wanneer ze 12 was en haar vader haar achterliet in een weeshuis, geleid door nonnen, omdat hij niet meer voor Gabrielle, haar oudere zus ( Julia) en haar broers ( Alphonse & Lucien) kon zorgen. Coco loog constant over haar afkomst, ook over haal geboortedatum. Het is nog steeds niet zeker of ze nu in 1883 of 1893 geboren is.

De bijnaam Coco heeft ze te danken aan haar zangtalent. Ze werkte als zangeres in een café en zong de liedjes 'Ko Ko ri Ko' en 'Qui q'a vu Coco' als de beste. Toen ze te oud was om in het klooster te blijven, moest ze werk zoeken en zichzelf onderhouden. Ze vond een baan bij een kledingboetiek en spendeerde uren achter de naaimachine. Het werd al snel duidelijk dat Coco oog had voor mode èn mannen hadden ook oog voor haar. Etienne Balsan ontmoette ze in de winkel, wachtend op zijn maatpak. Ze ging niet meteen in op zijn avances maar bezweek uiteindelijk toch. Ze gaf haar baantje op en verhuisde naar zijn herenhuis, inclusief manège, op het platteland. Omdat ze zich best verveelde, begon ze hoeden te maken en dankzij Etienne's connecties op de paardenraces, droegen enkele vrouwen elke race één van haar ontwerpen waardoor ze al snel bekend werd.

Na een (afgebroken) zwangerschap, liep het niet goed tussen Etienne en Coco. Etienne dacht haar gelukkig te maken door haar alles te geven wat ze begeerde maar Gabrielle zocht liefde en die vond ze bij Etienne's vriend : Arthur 'boy' Capel, een charmante Engelsman. Coco verliet Etienne en verhuisde samen met Boy naar Parijs, maar zij met zijn financiele hulp haar eerste boetiek opende. Het was een enorm succes en later opende ze ook een kledingwinkel aan de Franse kust.

Boy verliet haar uiteindelijk en Coco was er kapot van. Ze stortte zich helemaal op het ontwerpen tot de tweede wereldoorlog. Ze kreeg een relatie met een Duitse Nazi-officier en dat zorgde voor slechte publiciteit waardoor ze het ontwerpen eventjes links liet liggen. De oorlog had op economisch vlak grote schade aangericht en Coco kwam met het idee om dameskleding te maken met goedkopere stoffen zoals tweed. Hierdoor verdween de klassieke, saaie stijl uit het Franse modebeeld en kleedden de vrouwen zich meer casual. Coco opende meer en meer winkels en werd zo bekend in heel Frankrijk. Later was er nog een reünie met Boy Capel maar hij kwam om tijdens hun relatie, in een auto-ongeval....

Coco Chanel ontwierp vernieuwende dingen en dat viel in de smaak bij iedereen, over de hele wereld. De 'garconne'-look was controversieëel , de LBD is niet weg te denken uit onze kleerkast, het typische mantelpakje is een klassieker en het beroemdste parfum ooit is natuurlijk Chanel n° 5. In 1971 overleedt Coco en in 1983 nam Karl Lagerfeld het modehuis over en tot nu toe doet hij z'n werk enorm goed!


Het Chanel-mantelpakje
Marlène Dietrich , de garconne look

Een beeld uit de film : 'Coco Chanel'


1 opmerking: